A 2019-es és 2020-as nyertes Határtalanul pályázatok megvalósulására június 12-15. között került sor. A vállaji határátlépés után első úti célunk Nagykároly volt. Megtekintettük az Arany-Szarvas nevű fogadót, aminek az ablakából pillantotta meg először 1846. szeptember 8-án a szemközti ház kertjében, múzsáját s leendő feleségét, Szendrey Júliát. A Károlyi-kastélyban a múzeum igazgatója szakszerű tájékoztatást adott csoportunknak és vezetett körbe bennünket. Ezt követően Szatmárnémetibe vezetett utunk. Itt bementünk a katolikus székesegyházba, és gyönyörködtünk a monumentális építmény aprólékosan kidolgozott, részletgazdag művészeti alkotásaiban, díszítésekben. Felkerestük az Északi Színházat, a református templomot, a Kölcsey szobrot, a püspöki palotát, a görög-katolikus és ortodox templomokat. Koltón megkoszorúztuk Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobrát, majd közösen elmondtuk a „Szeptember végén” c. verset. Elsétáltunk a somfához és a kőasztalhoz, ahol Petőfi verseit írta. A Teleki-kastélyt (múzeumot) az intézet vezetője mutatta be nekünk. Az éjszakát egy nagyon kedves családnál töltöttük.

Reggel első állomásunk még Koltón gr.Teleki Sándor sírja volt, illetve elolvastuk a „Remény fája” c. verset a platánfánál. Nagybányán a „Híd kapuja”-nál kezdtünk felfedezésünket a Zazar folyó partján, majd a történelmi belváros északi részén, a Nagypénzverő utcában tekintettük meg a régi Pénzverőházat. Meglátogattuk a belvárosi református templomot, Lendvay Márton színész szülőházát. Néhány házzal arrébb áll az egykori Fekete Sas fogadó, ahol 1847. szeptember 8-án Petőfi Sándor és Szendrey Júlia megszállt. Az ifjú házasok a közeli Koltóra tartottak nászútra, ám útközben kitört a kocsijuk kereke, így meg kellett állniuk Nagybányán. A Szent István-torony, Nagybánya szimbóluma. A több mint 40 m magas torony a hajdani Szent István templom maradványa. Látogatásunkat a Teleki Magyar Háznál a Bányavidék egyetlen magyar civil művelődési intézményénél zártuk. Gálospetriben, a hajdani Fráter kúria volt utunk következő állomása, ahol találkozhattunk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kötelékébe tartozó Szentháromság Otthon vezetőjével Valériával, a gyerekekkel és Veronika fiával Ricsivel, aki interaktív játékokkal színesítette diákjaink délutánját. Ezt követően átadtuk ajándékainkat, majd a házigazdáink egy nagyon finom vacsorával kedveskedtek nekünk. Éjszakára Nagykágyára utaztunk, ahol egy kollégiumban szálltunk meg.

A Gálospetriben elfogyasztott reggelink után érzékeny búcsút vettünk kedves vendéglátóinktól, majd Nagyváradra felé vettük az irányt. A nagyváradi római katolikus székesegyház a legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Harmadik napunk első kulturális állomása volt. A bazilika monumentális méretű. A központi hajó hossza 70 m, szélessége 30–40 m. Megcsodáltuk a falait borító vaskói és carrarai márványt. Két oldalsó hajója és két templomtornya van. A nagyváradi püspöki palota kertje nemcsak történelmi látványosság, hanem természetvédelmi terület, dendrológiai park is. A „Körös-parti Párizs”-ban a következő látogatást az Ady Endre Emlékmúzeumban tettük, amely az Adyra vonatkozó irodalmi anyag és emlékek gyűjtőhelye, „Müllerei” néven ismert nagyváradi cukrászda nyári kioszkja volt, ahol a költő gyakorta vendégeskedett. Itt láthattuk az Igazságügyi Palotát. A Holnap Társaság négy tagját (Ady Endre, Juhász Gyula, Dutka Ákos és Emőd Tamás) mintázó szoborcsoport az Ady Endre Líceum előtt tekintettük meg, és fényképezkedtünk is. A belvárosban olyan szépséges helyeket csodáltunk meg, mint a Fekete Sas-palota, a városháza tűztornya, a Sztarill-palota (ma Astoria Hotel), a Nagyváradi Állami Színház, az ortodox Holdas templom. Éjszakánkat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kötelékébe tartozó Béke Királynője Gyermekotthonban töltöttük. Vezetőjével Krisztiánnal találkozhattunk, a gyerekek megismerkedtek egymással és közös játékokba kezdtek. Ezt követően átadtuk ajándékainkat, majd a házigazdáink egy nagyon finom vacsorával kedveskedtek nekünk.

Nagyszalontán meglátogattuk temető legismertebb magyar vonatkozású sírját, Arany János kislányának a nyughelyét. Felkerestük a református templomot, Arany János szülőházát, majd utunkat a Csonka Toronynál fejeztük be, ahol koszorúztunk, ill. megismerkedtünk még alaposabban a várossal és Arany Jánossal. Látnivalókban gazdag tájakon, történetekben gazdag településeken jártunk. A magyar irodalom meghatározó egyéniségeinek életművét, a megelevenedő történelmet és kultúrát gazdagon felvonultató kirándulás részesei voltunk. Köszönjük!