A Zöld OkosKupa Palánta egy többfordulós fenntarthatósági tudáspróba a 7-8. évfolyamos hazai és határon túli magyar diákok számára, melyre az oktatási intézmények három főből álló csapatokkal nevezhettek és vehettek részt. Iskolánk nagy örömmel értesült a nemes megmérettetésről, s ennek megfelelően 2022. március 31.-ig egy csapattal nevezett a versenyre.

A tudáspróba első szakasza három írásbeli online fordulóból állt, melyeket az előírtaknak megfelelően kitöltöttünk és visszaküldtünk. A feladatlapokban igencsak szerteágazó tudásról kellett számot adniuk a versenyzőknek.

Voltak feladatok a fenntartható erdőgazdálkodással, hazánk erdeinek növényvilágával (flóra) és állatvilágával (fauna), a fenntartható társadalmakkal és szokásaikkal, a természetvédelemmel és a klímaváltozással kapcsolatban is.

Mindez sokszor elgondolkodtató és játékos formában, hiszen a feladattípusok között egyaránt szerepelt szókereső, keresztrejtvény, párosítás, helyes válasz keresése, igaz-hamis feladat, többszörös választás, szövegkiegészítés, számolási feladat, akasztófa, memóriajáték és fogalommagyarázat is.

A három írásbeli online forduló eredményei alapján iskolánk csapata a megyénkből nevezett 26 csapat közül az ötödik helyen jutott a legjobb kilenc csapat közé, ezzel megszerezve a jogot a Megyei Döntőben való részvételre.

A Megyei Döntőre 2022. április 09. került sor, szintén online formában, ahol a tanulóknak 60 perc állt rendelkezésére a feladatok megoldására. A feladatok itt is rendkívül sokszínű tudásanyagot öleltek fel és változatos formában kerültek ellenőrzésre.

Iskolánk csapata végül a megyénkből bekerült 9 csapat közül az első helyen jutott tovább, ezzel megszerezve a jogot a Regionális Középdöntőben való részvételre.

A Regionális Középdöntőre 2022. április 29. került sor Hajdúszoboszlón, ahol a tanulóknak 120 perc állt rendelkezésére a feladatok megoldására. A feladatok itt is rendkívül sokszínű tudásanyagot öleltek fel és változatos formában kerültek ellenőrzésre.

Iskolánk csapata végül a Regionális Középdöntőben az igencsak előkelő kilencedik helyen végzett. Az eredményt csak tovább fokozza, hogy a versenyre országosan több mint 600 csapat nevezett, míg a régióból közel 300 csapat mérettette meg magát.

A csapat tagjai: Oláh Anasztázia, 7. osztályos, valamint Csáki Dóra és Zvolenszki Noémi, 8. osztályos tanulók voltak.

Gratulálok a szép eredményhez, amivel bebizonyítottátok, hogy a kitartó és szorgos munka mindig meghozza gyümölcsét.

 

Jancsovszki Máté

történelem-földrajz szakos felkészítő tanár