Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai támogatásával 2020. október 05. és október 09. között a Fenntarthatósági Témahét és a Világ Legnagyobb Tanórája globális oktatóprogramot hirdetett. A Legyesbényei Zalay Andor Általános Iskola diákjai 2020. október 08-án ismerkedhettek meg az ENSZ fenntarthatóságot segítő 17 Globális Céljaival, ezen belül is az idei tanév külön kiemelt témájával, az egészségmegőrzéssel.

Két tanórát szántunk felső tagozatban a téma feldolgozására, az ötödik és hetedik osztály egy foglalkozáson, míg a hatodik és nyolcadik osztály egy foglalkozáson vettek részt. A foglalkozások témája: Edward Jenner életútja, valamint a védőoltás kifejlesztésének története volt. A foglalkozások legfőbb célja, hogy a diákok ismerjék fel védőoltások szerepének fontosságát, továbbá az, hogy felismerjék az egyes világjárványok terjedésének gyorsaságát és ennek veszélyeit.

A tanórák elején a diákok megtekinthettek két kisfilmet, melyek a fenntartható világ, a fenntartható környezetvédelemről szóltak, valamint arról, hogy egy átlag ember mivel tud hozzájárulni a környezet megóvásához mindennapjai során.

Ezt követően a diákok egy Power Pointos előadást hallgathattak meg Edward Jenner angol orvos életéről és munkásságáról, valamint a védőoltás kifejlesztésének történetéről. Külön kiemelésre került a járványok terjedésének lehetőségei és annak felgyorsulása, valamint a közlekedés forradalma és a világkereskedelem beindulása között szoros kapcsolat. Végül a diákok elgondolkodtató kérdéseket kaptak, melyekre választ kellett adniuk.

Látszott, hogy a diákok aktívak voltak, a téma többségüket lekötötte, az egyes adatok, pedig sokszor megdöbbentették őket. A járványok terjedésének lassítása és azok megállítása mindannyiunk közös feladata, ha azt szeretnénk, hogy a jövő embere egy élhetőbb és biztonságosabb bolygón lakjon, mindenkinek tennie kell az ügy érdekében.

A tanulók ötleteikkel, érveikkel és élményeikkel színesítették a tanórát. A probléma megoldására is tettek javaslatokat, bár azt többségük felismerte, hogy a problémakör globális jellegeket ölt, ennek ellenére azt is hangsúlyozták, hogy a legkisebb cselekedet is előrelépést jelent.

A Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái az energia, a klímaváltozás és az egészségnevelés. E témák köré épültek az óravázlatok, a mintaprojektek és az országos kísérő programok is. Iskolánk pedagógusai tanórai foglalkozásokon, szakkörökön foglalkoztak az aktuális kérdésekkel, illetőleg iskolakerti tevékenységgel egészítették ki a témahét programjait.

Jancsovszki Máté