Intézményünk szellemiségéhez hűen igyekszik hagyományaihoz ragaszkodni, ugyanakkor mindig keresi a megújulás minden formáját, mellyel többet tud adni diákjainak, pedagógusainak és a település lakóinak. Ebben a szellemben rendezzük meg 2008 óta intézményünk nyílt hetét – a Kicsik és Nagyok Kulturális Hetét -, melynek keretében az óvoda, az iskola (korábban a könyvtár is) színes programok és foglalkozások keretében mutatja be az érdeklődőknek, a hétköznapok oktató- nevelő munkájának gyümölcsét.

Az idén a helyszín a művelődési ház, a kastély, az iskola és az óvoda volt, valamint a település egyéb intézményei, ahol több szekciót alakítottunk ki.

A nyílt hét első napján megtekinthettünk egy kiállítást, mely az óvodás és iskolás gyerekek alkotásait mutatta be a teljesség igénye nélkül.

A programok előtt projektoros vetítést tartottunk, aminek keretében óvodai és iskolai életképeket gyűjtöttünk össze az elmúlt időszakból.

A kiállítások mellett a kulturális hét minden napján más-más programokkal vártuk az érdeklődőket, melyekbe tetszés szerint bárki bekapcsolódhatott.

A megnyitó után az óvodások színvonalas műsora mellett sor került az alsó tagozatos dalkörösök bemutatójára, valamint osztályok és csoportok előadására. Fellépett Krajnyák István, aki bemutatta a tárogatót, és a JennBen Duó, akik könnyűzenei koncertet tartottak. A közös daltanuláson túl a kulturális kavalkádon bárki megcsillanthatta tudását vers, ének és színpadi előadás formájában.

Délután a település kastélyában meghívásos sakkversenyt rendeztünk.
A következő nap a fenntarthatóság jegyében telt. Közösen másztuk meg a Fúló-hegyet, kőzetet és leveleket gyűjtöttünk, megfigyeltük a hegy ökoszisztémáját.

Szerdán kreatív foglalkozásokon vehettek részt az ügyes kezű gyerekek.

Iskolánkban 2010-től minden tanévben a Kicsik és Nagyok Kulturális Hetén – immár hagyományos jelleggel – megrendezzük a Játékos Anyanyelvi Vetélkedőt a körzet sajátos nevelési igényű felső tagozatos tanulói számára. Az elnevezésből adódóan játékos fejlesztő feladatokban mérték össze tudásukat a gyerekek. A vetélkedő megszervezésével az a célunk, hogy a részképesség zavarral küzdő gyerekek minél több sikerélményhez jussanak, ugyanakkor a játékos vetélkedő feladatai fejlesztő hatással is bírnak. Az oldott, jó hangulatban zajló vetélkedőn évről-évre szép számban vesznek részt a körzet sajátos nevelési igényű tanulói. Büszkék lehetünk iskolánk tanulóira is, akik rendszeresen szép eredményeket érnek el a versenyen.

Szintén 2010 óta a hagyományteremtés szándékával került megrendezésre a Kispályás Labdarúgó Bajnokság a tankerület iskolái számára Legyesbényén. A megmérettetésre több iskola diákjainak részvételével került sor.

A verseny célja a közös játék és szórakozás, az iskolák közötti kapcsolat erősítése.

Csütörtökön a Kávészünet zenekar szórakoztatta a közönséget.

A kulturális hét zárásaként a Gyereknap akadályversennyel várta a nebulókat. A gyerekek különböző állomásokon mérhették össze tudásukat és ügyességüket. A nap végén a szülői közösség és a támogatók jóvoltából hot-dogot és jégkrémet kaptak a gyerekek.