Erzsébet tábor 1. nap

Hétfő reggel dr. Szepesi Nándor köszöntötte a táborozó diákokat és pedagógusokat.

A termekbe érve megtörtént az elmaradhatatlan balesetvédelmi oktatás, valamint a tábor rendjének és menetrendjének ismertetése. Tettük mindezt azért, hogy egy valóban felejthetetlen egy hetet töltsünk el a gyerekekkel.

A tábor a testi és lelki egészség és jól-lét köré épül. Így az első nap délelőtt Vörös Adrienn meseterapeuta mesélt az életéről, s arról, milyen hatással bírnak a mesék a gyerekek és a felnőttek életére. Ezt követően egy foglalkozást is tartott. Egy finn mesét mesélt a gyerekeknek, melyben a jó barát fogalmát erősítette és domborította ki. A gyerekek bábokat készítettek és báboztak is a foglalkozás végén. Amíg a kicsik Adrienn nénivel voltak, addig a nagyobbak csapatépítő és önbizalom-növelő játékokat játszottak.

Az ebéd és a lelki feltöltődés után a helyi játszótérre látogattunk el, majd ezt követően a tanterem hűvösében együtt társasoztunk olyan játékokkal, melyek a csapatszellemet az együtt dolgozás képességét erősítik a gyerekekben.

Erzsébet tábor 2. nap

Kedden reggel fél 9-kor Szerencsre vezetett az utunk. A várkertben elfogyasztottuk a reggelit, majd Jancsovszki Máté történelem – földrajz szakos kollégánk tanulságos előadását hallgattuk meg. Tanár úr beszélt Szerencs város földrajzi elhelyezkedéséről, illetve a Rákóczi vár történetébe is betekintést nyerhettünk. Megcsodáltuk a szépen felújított várkertet és a helyi játszótéren lehetőség volt egy kis játékra is.

A Községi Fürdőben 3 órát töltöttünk el a gyermekek nagy örömére. Voltak olyan ügyes diákok, akik nagyon rövid idő alatt elsajátították az úszás alapjait.

Délután jól esett a finom fagyi, amit a közeli parkban hűsölve fogyasztottunk el. Az iskolába visszaérve pizza volt az uzsonna.

Kellemesen elfáradtunk, de tartalmas napot tudhatunk magunk mögött. Jól éreztük magunkat.

Erzsébet tábor 3. nap

A szerdai napon a kézműveskedés és a kreativitás volt a középpontban a lelki harmónia megteremtése céljából. A Manualart művészeti iskola pedagógusainak irányításával a gyerekek mandalákat készítettek, gyöngyöt fűztek, origamiztak és egyéb kézműves technikákkal ismerkedtek, miközben meditációs zenét hallgattak. A cél a kikapcsolódás mellett a gyerekek kézügyességének, esztétikai érzékének, precíz munkavégzésének fejlesztése volt. A finom ebédet egy hűsítő fagylaltozás követte. Délután a Tudáskert szépítését tűztük ki célul. A nagy meleg miatt a hűvös tanteremben ismerkedtünk a gyerekek által gyűjtött virágokkal, amelyekből gyönyörű, egyedi asztaldíszek készültek. Az egyes programok között a gyerekek kedvükre játszhattak, élvezve a tábori élet minden örömét.

Erzsébet tábor 4. nap

Csütörtök reggel tömegközlekedéssel, helyközi busszal és vonattal jutottunk el Tokajba. A testi jóllét és a mozgás mellett kampányolva a nap folyamán előnyben részesítettük a gyaloglást. A vasútállomásról felsétáltunk a helyi kilátóhoz. Onnan megcsodáltuk a gyönyörű panorámát, a Tisza és a Bodrog folyó találkozását. Délelőtt sétahajózáson vettünk részt, ahol utazás közben a térség flórájával és faunájával is megismerkedtünk. A hajókirándulás után jól esett a hűsítő fagylalt. Ezután gyalog mentünk a vasútállomásra. Vonattal és autóbusszal utaztunk visszafelé is. A kora délutáni órákban érkeztünk Legyesbényére. A helyi Borházban megtekintettük nemrég elhunyt kolléganőnk, Károlyné Dávidházi Anikó, szeretett Anikó néni csodálatos kiállítását. Majd visszasétáltunk az iskolába, ahol uzsonnával és közös játékkal zártuk a napot.

Erzsébet tábor 5. nap

A testi és lelki egészségre törekedve sor- és váltóversenyeket, labdajátékokat játszottunk a gyerekekkel. Célunk a szabadidő hasznos eltöltése volt, melyet labdajátékokkal, valamint a csoportok együttműködési képességének megerősítésével töltöttünk.

Az egyes tanulócsoportok forgószínpad-szerűen váltották egymást a különböző foglalkozásokon, továbbá sport-poha-rak foglalkozáson vettek részt, melyek során fejlődött a tanulók kézügyessége, figyelme, koncentrációja és kreativitása.

A tízórait a gyerekek által közösen elkészített gyümölcssaláta jelentette, melyet követően Néméth Cintia irányításával sport- és meditációs gyakorlatokat végeztek a gyerekek.

Az ebéd elfogyasztását követően rajzos élménybeszámolóval búcsúztunk az Erzsébet-tábortól és egymástól. A tábor ideje altt mindvégig igyekeztünk fókuszálni a testi-lelki jóllétünk kifejezésére, valamint tovább erősítettük a tanulók közötti együttműködési készségeket.

Batóné Büstyei Andrea