Az idei tanévben a Szerencsi Tankerületi Központ szervezésével, a Határtalanul Pályázat keretében vehettek részt iskolánk hetedik osztályos tanulói, valamint Setét Brigitta, 6. osztályos tanuló egy felejthetetlen erdélyi utazásban. Az utazás 2024. 04. 09. – 2024. 04. 14. között valósult meg.

A rendkívül változatos programok között szerepelt templomlátogatás, folklór est, sófeldolgozás, szalmakalapmúzeum látogatás, chipsgyárlátogatás, az ezeréves határ megtekintése, valamint a helyi mesterségek (kürtös kalács sütő, szövő, taplász, szörp és lekvár készítő) meglátogatása.

Tiszteletünket tettük Tamási Áron sírjánál, valamint a Petőfi Emlékmúzeumnál is, ahol iskolánk tanulóival leróttuk kegyeletünket és koszorút helyeztünk el. Olyan csodás helyekre jutottunk el, mint Korond, Bözödújfalu, Medve-tó, Szováta, Fehéregyháza, Farkaslaka, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Csíksomlyó, Gyimesek.

Megismerkedhettünk a messze földön híres székely vendégszeretettel és kóstolhattunk a helyi gasztronómia hagyományos ételeit, valamint az ételkülönlegességeket is. A tanulók a program alatt tartalmasan és nagyon jól érezték magukat, fegyelmezett viselkedésükkel méltóképpen képviselték iskolánkat Székelyföldön.

A hatnapos kirándulás programja a következő volt:

  1. nap: Hosszú utazás után szerencsésen megérkeztünk Korondra, elfoglaltuk a szállást, a Bernadett Apartmanban kaptunk helyet. Útközben gyönyörködtünk a Király-hágó szépségében. Bánffyhunyadon álltunk meg, ahol megnéztük a Református templomot, amely a 13. században épült. Jakab Mihály Gyula parókus lelkipásztor sok érdekességet mondott még a templomról.
  2. nap: Reggeli után helyi mestereket látogattunk meg. Először egy kürtős kalács sütő családhoz mentünk, ahol megnéztük hogyan készül ez a finomság és kóstolót is kaptunk. Ezután egy idős néni a házi szőttes rejtelmeibe kalauzolt minket. Zsuzsika néni a tiszteletünkre korondi népviseletbe öltözött. Ezután egy taplász fiatalember mutatta meg, hogyan készülnek a taplógombából különböző használati és dísztárgyak. A helyi Lovas Panzió látott vendégül egy finom ebéddel, ami házi burgonyás kenyér volt házi zsírral vagy lekvárral mindenkinek igénye szerint. Házi sajtokat is kóstolhattunk és 15 féle gyógynövényból készült teát ittunk. Délután buszra szálltunk és Farkaslakára utaztunk, ahol Tamási Áron szülőházát néztük meg. Koszorút helyeztünk el Tamási Áron sírjánál. Utunk Szovátára, a Medve-tóhoz vezetett, amit körbesétáltunk. Korondra hazafelé a település szélén egy sófeldolgozó üzemben tettünk látogatást, ahol ajándékba kaptunk 1 kg parajdi sót. 6 órára értünk vissza a szállásra, ahol finom vacsora várt bennünket.
  3. nap: Délelőtt az elárasztott falu, Bözödújfalu emlékparkba látogattunk el, ahol Szőcs Lajos előadását hallgattuk meg. Ezután a szomszédos településre, Kőrispatakra mentünk a Szalmakalap Múzeumba, ahol kézműves foglalkozáson is részt vettünk. Ebédre nagyon finom lángost kaptunk. Ebéd után Segesváron át Fehéregyházára utaztunk a Petőfi Emlékmúzeumba. Utolsó állomásunk Székelyderzs volt, ahol egy unitárius templomot néztünk meg. Kellemesen elfáradva érkeztünk meg a szállásra.
  4. nap: A mai napunk is eseménydús volt. Reggel buszra szálltunk és egy hosszabb utat tettünk meg Csíkszentsimonra a Csíki Csipsz gyárba. A cég ajándéka volt egy csomag csipsz. Ezután Csíksomlyóra mentünk, a Mária Kegytemplomba. A templom gyönyörű volt, tetszett a gyerekeknek. A templomkertben egy kis pihenőt tartottunk, itt fogyasztottuk el az ebédet. Délután a Gyimesekbe, az 1000 éves határra látogattunk el, ahol a régi nagy Magyarország határa húzódott 1920. június 4. előtt. Vacsorára értünk a szállásra. Vacsora után folklór esten vettünk részt a korondi művelődési házban. A Szerencsi Tankerületi Központ iskoláiból 6 autobusszal érkeztünk ezen a héten Korondra és ezen az estén minden tanuló részt vett. Először a helyi fúvószenekar koncertjét hallgattuk meg. Nagyon szépen játszottak. A következő produkció 2 helyi kislány gyönyörű éneke volt. Végül a Sófalvi népzenészek muzsikáját hallhattuk, amire egy székely népviseletbe öltözött páros lenyügöző táncot járt. Az előadás végén közösen elénekeltük a Székely himnuszt és a Nélküled című zeneszámot. Fantasztikus élményben volt részünk.
  5. nap: A mai napot Korondon töltöttük. Délelőtt a helyi sportpályán sorversenyt rendeztek valamennyi iskola részvételével, illetve 1 csapat a korondi általános iskolából is volt. A tornacsarnokban futball lehetőség is volt. Ebédre gulyásleves készült, amit a régi kultúrházban fogyasztottunk el. Délután szabad program volt. Mi végigjártuk a főutcát, nézelődtünk az árusok között. Megvásároltuk az ajándékokat. Vacsora után megkezdtük a készülődést a hazaútra.
  6. nap: A szállások átadását követően indultunk útnak hazafelé, a Nagykereki határátkelőn keresztül.

A tanulók rengeteg felejthetetlen élménnyel gazdagodtak, valamint sok hasznos információval bővíthették tudásukat, tovább szélesítve világlátásukat.

Az is biztos, hogy nem minden nap nyílik lehetőségünk betekintést nyerni egy chipsgyár működésébe, a szalmakalapkészítés rejtelmeibe, vagy éppen a sófeldolgozás technikájába. Érdeklődve figyelték a kürtös kalács készítést vagy a szövés folyamatát, de többeket lenyűgözött a taplógomba megmunkálása. Az alföldi és dombsági tájakhoz szokott tanulóink számára pedig felejthetetlen látványt nyújtottak a magashegység hegycsúcsai és a kanyargós szerpentinek, továbbá a fenyvesek, a tavak. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat a folklór esten. Igazán megható volt, ahogy több mint 400 diák és pedagógus együtt énekelte a székely himnuszt és a Nélküled című zeneszámot.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Szerencsi Tankerületi Központnak, valamint a Határtalanul Program minden szervezőjének, hogy részt vehettünk ezen a felejthetetlen hat napos utazáson, a szállásadóinknak a messze földön is híres székely vendégszeretetért, az idegenvezetőnknek és a programfelelősöknek a tartalmas beszámolókért és bemutatókért, valamint a program alatti étkezést biztosítóknak, a rendkívül ízletes és változatos finomságokért.

Dorgainé Tóth Ibolya