Idén 13. alkalommal rendezett a Legyesbényei Zalay Andor Általános Iskola ilyen jellegű kulturális programsorozatot az érdeklődő fiatalabb és felnőtt korosztálynak.

A programsorozat minden évben túlmutat az intézmény és a település keretein, hiszen a szervezők feltett szándéka az, hogy egy – egy eseménnyel, versennyel, előadással a környék oktatási intézményeibe járó gyerekeknek és az érdeklődő felnőtteknek is kedveskedjen.

A 2023-2024-es tanévben az ökológiai jelzővel illettük ezt a hetet, hiszen Ökoiskola lévén most több ökológiai témájú eseményhez kötődve terveztük meg a programjainkat is.

A 7-8. osztályos tanulóknak meghirdetett műveltégi vetélkedő támájával kapcsolódtuk a világ legnagyobb tanórájának felhívásához. A kezdeményezés idén a X. globális célra, az egyenlőtlenségek csökkentésére fókuszált. Iskolánk „Az elég van olyan jó, mint a túl sok, sőt még több is „címmel hirdetett versenyt.

Október első hete állatvédelmi témahét is volt, s mi ennek fényében rajzversenyt hirdettünk a térség 1-5. osztályos korosztályának „Mondd, szereted az állatokat” néven. A 10 intézményből érkező közel 150 pályamunka is mutatja a verseny gyermekközeliségét és népszerűségét.

A Magyar Földrajzi Társaság 150 éves évfordulóját ünnepelve egy vándorkiállítást hozott létre, melyet Dr. Szepesi Nándor igazgató úrnak köszönhetően itt Legyesbényén is megtekinthetett az érdeklődő közönség. A kiállítás részben a Magyar Földrajzi Társaság e jeles ünnepét hivatott bemutatni, másrészt betekinthettünk Kőrősi Csoma Sándor felfedező útjaiba is a térképek segítségével. A vándorkiállításhoz kapcsolódva egy PPT készítő versenyt is hirdettünk, melyben híres földrajzi felfedezők munkásságát lehetett bemutatni.

Az ökológiai héten az óvodásoknak és iskolánk diákjainak is több programot szerveztünk. Mindenki érdeklődése szerint választhatott a kerékpártúra, a kézműveskedés és a Tudás Kertjében tartott játékos délután között.

Október 6-án a Borházban, a vándorkiállítás hivatalos megnyitóján körünkben köszönthettük Dr. Jeney Lászlót, a Magyar Földrajzi Társaság főtitkárát, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajzi és Városfejlesztési Tanszékének egyetemi docensét, aki a Magyar Földrajzi Társaság történetével kapcsolatban tartott előadást. Szintén megtisztelt minket jelenlétével minket Dr. Török Zsolt Győző, a Magyar Földrajzi Társaság térképészeti szakosztályának titkára, az Eötvös József Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai intézetének egyetemi docense. Ő alkotta meg a vándorkiállításnak az anyagát.

Az ökológiai hét zárónapján még két előadó emelte a szakmai nap fényét. Leskó István kertészmérnök, növényorvos a Meteorológiai megfigyelések Mádon címmel tartott előadást. Szegedi Zsolt, az Aggteleki Nemzeti Park Zempléni tájegységének koordinátora pedig előadásában a Zempléni hegység élővilágát mutatta be.

A Kicsik és Nagyok Ökológiai Hetén megrendezett versenyek eredményei:

Műveltségi vetélkedő

  1. Szilvási Beáta és Putnoki Arabella Legyesbényei Zalay Andor Általános Iskola
  2. Bekecsi II. Rákóczi Ferenc Informatikai és Matematikai Általános Iskola
  3. Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola

Rajzverseny 1-2. osztály

  1. Szivós Szonja Koroknay Dániel Tehetséggondozó Általános Iskola, Mád
  2. Lenke Laura Bekecsi II. Rákóczi Ferenc Informatikai és Matematikai Általános Iskola
  3. Horváth Hajnalka Erika Monoki Kossuth Lajos Általános Iskola

Különdíj: Balogh Rajmund      Mezőzombori Kölcsey Ferenc Általános Iskola

Rajzverseny 3-5. osztály

  1. Borai Edmond Edvárd Mezőzombori Kölcsey Ferenc Általános Iskola
  2. Balogh Hanna Legyesbényei Zalay Andor Általános Iskola
  3. Gál Hanna Rátkai Német Nemzetiségi Általános Iskola

Különdíj: Glonczi Melissza                    Mezőzombori Kölcsey Ferenc Általános Iskola

Mbanu Blessing Ogechukwu         Halmaji Gárdonyi Géza Általános Iskola Felsődobszai                Tagintézménye

PPT készítő verseny

  1. Bodnár Beáta Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskola
  2. Szilvási Beáta Legyesbényei Zalay Andor Általános Iskola
  3. Farkas Nikolasz Mezőzombori Kölcsey Ferenc Általános Iskola

Gratulálunk!

Köszönjük a támogatást a Legyesbényei Gyermekekért Alapítványnak és a Szerencsi Tankerületi Központnak!