A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élő népesség arányának csökkentését, kiemelt figyelmet fordítva a gyermekszegénység visszaszorítására, megelőzésére. A Partnerségi Megállapodásban foglalt célok eléréséhez hozzájárul a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program, mely a leginkább rászoruló személyek élethelyzetének javítására irányul a megfelelő élelmiszerekhez és az alapvető fogyasztási cikkekhez való hozzáférésben tapasztalható hiányosságok enyhítésével.

Az RSZTOP keretében – 2014-es országspecifikus ajánlásoknak megfelelően – a szegénység csökkentése érdekében racionalizált, különösen olyan, a gyermekekre összpontosító intézkedések végrehajtására kerül sor, mint például élelmiszersegély és alapvető fogyasztási cikkek biztosítása szegény gyermekes családok számára.

Jelen felhívás célja a szegény gyermekes családok, a szociálisan rászoruló megváltozott munkaképességű személyek, valamint rendkívül alacsony jövedelmű időskorú személyek számára rendszeres juttatások biztosítása a mindennapi megélhetésben tapasztalt nehézségek enyhítése érdekében.

A 2020/2021-es tanévtől mind az állami fenntartású, mind a nem állami fenntartású köznevelési intézményekben tanuló 1-8. évfolyamos hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére tanszercsomagok összeállítása és kiosztása történt szeptember hónapban annak érdekében, hogy az érintettek a tanévet már ezen eszközökkel tudják megkezdeni, ezzel is csökkentve a szegény családok terheit.