Immáron 15. alkalommal hirdette meg a Legyesbényei Zalay Andor Általános Iskola műveltségi vetélkedőjét magyar irodalom és történelem kategóriában a környék általános iskoláinak, „Aki nem tekint a múltba, veszélybe sodorja a jövőt” címmel. A versenyre érkezők a legyesbényei Borházban gyülekeztek. Ezután igazgató úr köszöntője és a megnyitó műsor következett, melyen iskolánk énekkara színvonalas műsorral köszöntötte a résztvevőket.

Az irodalmi vetélkedő fő témája a jeles 200. évfordulóhoz kötve a Himnusz volt. Mottóul Wass Albert szavait választottuk: „Tiszteld őseidet, mert rajtuk keresztül nyertél életet és örököltél Istent és Hazát.”

Magyar irodalomból hat általános iskola vett részt a megmérettetésen. A zsűrizést ebben az évben is Balázs Beáta, a Bocskai István Katolikus Gimnázium pedagógusa végezte.

A téma, ahogyan a zsűri elnöke is kiemelte, megkerülhetetlen minden magyar ember számára. Valóban mindenki nyertes volt, aki a téma körbenjárásával, a felkészüléssel, saját tudását és magyarságtudatát gazdagította.

A magyar irodalmi kategória helyezettjei:

1. Tállyai Zempléni Árpád Általános Iskola diákjai: Molnár Pálma és Major-Kiss Kende

Felkészítő pedagógus: Suhajda Endréné Molnár Erika

2. Tarcali Klapka György Általános Iskola diákjai: Tóth Alexandra és Makkai Péter

Felkészítő pedagógus: Nagyné Tóth Anikó

3. Rátkai Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai: Kalina Melitta és Dádi Amira

Felkészítő pedagógus: Prunyi Jánosné

A történelmi vetélkedő fő témája a XX. század első felének nagy diktatúrái (fasizmus, nemzetszocializmus, kommunizmus) volt, míg mottója pedig Alekszandr Szolzsenyicin  szavai voltak: „A korlátolt emberek kezébe adott korlátlan hatalom mindig kegyetlenségre vezet.”

Történelemből nyolc körzeti általános iskola, két főből álló csapatai neveztek, a 7-8. osztályosok köréből. Nagyon változatos feladattípusok szerepeltek a vetélkedőn, volt totó, térképes feladat, egérrágta szöveg kiegészítése, képfelismeréssel egybekötött képleírás, valamint időrendi sorrend.

Egy-egy feladat megoldására 5-8 perc közötti időtartam volt megadva, melyek mindig igazodtak az egyes feladatok nehézségi fokához. A feladatok változatosságát a kísérő pedagógus kollégák is elismerő szavakkal méltatták. A verseny elnöke idén Braun Csaba tanár úr volt, a Bocskai István Katolikus Gimnáziumból.

Nagy öröm volt számunkra hogy iskolánk végül a harmadik helyezést érte el a történelmi vetélkedőn, Horváth Virgínia Julianna és Putnoki Arabella Boglárka, 7. osztályos tanulók révén, felkészítő tanáruk Jancsovszki Máté, iskolánk történelem-földrajz szakos pedagógusa volt. Az első helyen az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola, míg a második helyen a Tarcali Klapka György Általános Iskola csapata végzett.

Minden résztvevő csapat kapott emléklapot, illetve az első három helyezett csapat értékes könyvjutalomban és oklevélben is részesült. A vendégeket az eredményhirdetés előtt szendviccsel, és üdítővel kínáltuk. A versenyre egyre több csapat jelentkezik, és reméljük, hogy a hagyomány tovább él a jövőben is.

Itt szeretnénk megragadni az alkalmat arra, hogy megköszönjük a vetélkedőn pedagógus kollégáink segítségét, a zsűriben és a feladatok értékelésében végzett áldozatos, pontos és precíz munkájukat, valamint az iskolavezetés segítségét a vetélkedő sikeres és eredményes lebonyolításában.

Batóné Büstyei Andrea és Jancsovszki Máté