Iskolánk november 28-án csatlakozott a Levegő Munkacsoport Mérj velünk! 2.0 című kampányába. Ennek keretében ingyenesen használatba kaptunk 2 db, a német sensor.community nevű szerveződés által javasolt elemekből összeállított légszennyezettség-mérő készüléket. Szakszerű üzemeltetés esetén tájékoztató jellegű adatokat szolgáltat a környezeti levegő minőségéről. A készülék lézeres diódákkal méri a levegőben található PM2.5 és PM10 részecskék mennyiségét, az adatokat egy mikro-számítógép alakítja mikrogram/köbméter mértékegységben meghatározott eredménnyé, majd Wifi hálózaton át küldi a megadott eszközökre. Ezen kívül hőmérsékletet, páratartalmat és légnyomást is mér a készülék.

A Levegő Munkacsoport 2022 januártól az Európai Éghajlati Alap (ECF) támogatásából 200 magyarországi iskolának tud levegőminőség-mérő kihelyezésében segítséget nyújtani. A készülék a levegő szállópor (aeroszol, pontosabban PM10 és PM2,5) tartalmát méri kültéren, használata nem igényel szakértelmet, viszont a tananyagba is beépíthető gyakorlati ismerettel szolgálhat.

A kampány célja, hogy a készülékek aktív használatára buzdítsa a természettudományokat tanító tanárokat és a részvevő iskolák diákjait, ennek révén hasznos ismereteket nyújtson a levegőminőségről, és erősítse a felhasználók környezetvédő szemléletét. A készülék mérései nyilvánosak, szabadon elérhető oldalakra továbbítják az adatokat, így azokat a helyi lakosság, a döntéshozók és a civil szervezetek is hasznosíthatják. A kampány folyamán a készülék felhasználói más felhasználókkal interaktív módon megoszthatják tapasztalataikat a Levegő Munkacsoport által elindított elektronikus levelező csoportban, valamint ötleteket meríthetnek a Levegő Munkacsoport által kezelt oldalról is (merj-velunk.hu), ahol folyamatosan jelennek meg újdonságok a készülékek és azok méréseinek felhasználásáról, illetve alapinformációk érhetőek el a légszennyezés lehetséges okairól, hatásairól, és arról, hogy mit tehetünk ellene.

Ezeken az oldalakon lehet tájékozódni a légszennyezettség mértékéről és egyéb adatokról Legyesbényén, a környékbeli településeken, vagy bárhol a világban, ahol az adott készüléket beüzemelték:

https://opensensemap.org/explore/639c7033ca51c9001b6e8035

https://sensor.community/hu/