A Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola a Szerencsi Tankerületi Központ intézményei számára történelmi vetélkedőt hirdetett, melynek témája a várháborúk kora (1541-1568) volt.

A verseny két fordulóból állt. Az első fordulóban egy online feladatlapot kellett a tanulóknak kitölteniük 2021. október 20-án. Iskolánk tanulói sikerrel vették az akadályt, hiszen az első írásbeli fordulón hibátlan eredménnyel teljesítettek.

A verseny második fordulójára a járványügyi vészhelyzet miatt csupán 2022. május 31-én került sor, immár személyesen, játékos vetélkedő formájában, Megyaszón. A vetélkedő rendkívül változatos feladatokból állt, volt köztük puzzle, üsd a törököt, ki vagyok én, labirintus, aki keres, az talál, tű a szénakazalban, diétázunk, viadal, várostrom, valamint kitörés címet viselő is.

Ezen felül minden csapatnak elő kellett adnia egy előre elkészített, a várháborúk témakörét magában foglaló kiselőadást is. Iskolánk csapata Drégely várának ostroma mellett döntött, hiszen a vetélkedőn játékos csapatnevük is erre utalt, Legyesbénye két apródja.

Egy jó hangulatú és eredményes délutánt követően a részt vevő hat csapatból az igencsak előkelő második helyezést szereztük meg, a házigazda, Megyaszó csapata mögött.

A csapat tagjai: Oláh Anasztázia, 7. osztályos, valamint Csáki Dóra, 8. osztályos tanulók voltak. Felkészítő tanáruk Jancsovszki Máté, iskolánk történelem-földrajz szakos tanára volt.