Iskolánk 2021. február 25-én emlékezett meg a járványügyi szabályok betartása mellett a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról és vele a rendszerváltás időszakát megelőző borzalmakról. A megemlékezést Jancsovszki Máté, iskolánk történelem-földrajz szakos tanára nyitotta meg ünnepi gondolataival, majd ezt követően tartott beszédet a vörös terror áldozatainak tiszteletére, melyet két rövid versrészlet szakított meg.

Zvolenszki Noémi, 7. osztályos tanulónk Nagy Gáspár: Tékozlók imája című verséből adott elő részletet, valamint Kertész Klaudia, 8. osztályos tanuló előadásában Lénárd Ödön: Mint nyúl az őszi szántásban című műve hangzott el.

A beszéd három részből állt. Az első részben megismerhettük annak az okát, hogy mért február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja, s miként forr össze Kovács Béla, Kisgazda politikus „letartóztatása” a többi áldozattal, sorsközösséget vállalva velük.

A második részben a kommunisták rémtetteinek méreteivel, módjaival, időbeliségével és kiterjedésével szembesült a hallgatóság és a tanulóifjúság, valamint néhány extrém esetet is meghallgathattak, például annak az időjárás jelentőnek az esetét, akinek bűne csupán annyi volt, hogy beolvasta a várható időjárást.

A harmadik részben arról kaptunk tájékoztatást, hogy a rémtettek Sztálin halálát követően sem csillapodtak sokat, így sokan egészen a rendszerváltásig a társadalmi kirekesztettséggel szembesültek, annak ellenére, hogy nem tettek semmi mást, csupán nem adták fel korábbi elveiket.

A beszédek és a versek alatt a kedves tanulóifjúság és a megemlékezők a kommunizmus áldozatainak borzalmairól és fontosabb emlékhelyeiről kaphattak közelebbi betekintést a háttérben kivetített képes beszámolón keresztül.

Jancsovszki Máté