November 25-én hétfőn, a Lázár Ervin Program keretében iskolánk 3. és 5. osztályos tanulóival színházlátogatáson vettünk rész. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban a Farkas és Piroska című darabot tekintettük meg.

A történetet bizonyára mindenki ismeri: „Piros kislány az erdőben, nagymama-látogatás Piroska részéről. Nagymama-megevés a Farkas részéről, desszertként hozzáfogyasztva Piroska. Nagymama-megmentés: a Vadász részéről, vele együtt menekül meg Piroska.”

Ami újszerű volt a darabban, hogy más szemszögből (a farkas gyomrából) láthattuk a történetet, és a szereplők sem a mesékből megismert alakok voltak. A díszlet is érdekes volt, ugyanis felfújható, mozgatható nejlon bábok voltak a színpadon, Piroska pedig a darabban egy tüllszoknyás, rolleres, focizó, sokszínű modern lány volt. Nagymama guruló járókerettel közlekedett, a farkas teniszezett, és feltűnt az előadásban Pokemon is.

A mese lényege és mondanivalója természetesen megmaradt, de bátor, emberi és mai lett, ügyelve arra, hogy minden néző kapjon valamilyen üzenetet.

A gyerekeknek nagyon tetszett az előadás, a darab hozzásegítette őket, hogy megismerjék a színházak különleges világát. Köszönjük a lehetőséget, hogy a Lázár Ervin Program révén eljuthattunk erre az előadásra!

Virág Zoltánné