Iskolánk tizenkettedik alkalommal hirdette meg aktuális témában műveltségi vetélkedőjét Száz éve történt címmel… A versenyre érkezők a Legyesbényei Borkastélyban gyülekeztek, és megcsodálták az ott található kiállítást. Ezután a megnyitó következett, melyen iskolánk énekkara színvonalas műsorral köszöntötte a résztvevőket.

Irodalmi, és történelmi kategóriában külön vetélkedtek a tanulók. A téma irodalomból Ady Endre halálának századik évfordulója volt. A diákok előzetes felkészülési anyagot kaptak, de a verseny játékos feladatokra épült. Sokféle kompetenciaterületet megmozgatott, a szövegértési feladatok mellet szerepelt puzzle, szavalás, rejtvény, úgyhogy a verseny nagyon izgalmasan alakult. Kilenc csapat vett részt, és a mádiak szerepeltek a legeredményesebben, hiszen az első és a harmadik helyezést is elvitték. A mi csapatunk második lett.

A zsűri folyamatosan javított, pontozott. Az elnök már több éve Balázs Beáta tanárnő, a Bocskai István Katolikus Gimnáziumból összeszokott csapatot alkot velünk.

A helyezettek értékes könyvjutalomban részesültek, a vendégeket az eredményhirdetés előtt szendviccsel, és üdítővel kínáltuk.

Történelem tantárgyból Magyarország története 1919 (Trianonig) – így emlékezve a 100 évvel ezelőtti eseményekre-címmel vetélkedőt rendeztünk.

Történelemből 7 különböző általános iskola 2 fős csapatai neveztek.

Nagyon változatos feladattípusok voltak: totó, puzzle, egérrágta szövegben kiegészítés, képfelismerés, térképes feladat, kronológiai párosítás.

Egy-egy feladatra 6-12 perc közötti időlimit volt megadva, a feladat nehézségi fokától függően.

A feladatok változatosságát a kísérő pedagógus kollégák is elismerő szavakkal méltatták, a verseny felvezetése(megnyitó beszéd,versmondás, kórus, s a végén az értékelések) és lebonyolítása(zavartalanul működött) jól sikerült. Az elnök már több éve Jancsovszki Máté tanár úr, a Bocskai István Katolikus Gimnáziumból.

Nagy öröm volt számunkra az is, hogy iskolánk a 2. helyezést érte el a történelmi vetélkedőn (Nagy Richárd és Kovács Attila révén). A versenyt a tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata nyerte.

Minden résztvevő csapat kapott oklevelet, illetve az első három helyezett csapat értékes könyvjutalmakat vehetett át.

A versenyre egyre több csapat jelentkezik, és reméljük, hogy a hagyomány tovább él a jövőben is.

Itt szeretnénk megköszönni a történelmi vetélkedőn segítséget nyújtó pedagógus kollégáknak segítségét a zsűriben és a feladatok értékelésében végzett munkájukért, mert nélkülük lehetetlen lett volna az elvárt színvonalat tartani a korábbi évekhez képest.

Baráthné Juhos Emese

Nagy Zsolt

a Műveltségi Verseny szervezői