Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget iskolánk. A Kultúrházat nemzeti színbe öltöztetve, sok-sok megemlékező képpel, illusztrációval díszítettük föl.

A 5. osztályosok, Szegedi László tanárúr irányításával több hetes felkészülés után mutatták be műsorukat. A szavaik üzentek. Arról, hogy a szabadságharc alakjai méltán állíthatók példaképül a fiatalok és idősebbek elé. Arról, hogy mit jelent ma magyarnak lenni, mit jelent ma a szabadság.

A mozgalmas, színes és a zenei elemekben modern, sokszínű ünnepség komoly kihívást jelentett a színpadi rutinnal nem rendelkező fiataloknak, de mindannyian szorgalommal és lelkesedéssel készültek a próbafolyamat során. Nagyszerű volt az előadásban, hogy a szavalatok mellett a drámajáték is megjelent a színpadon, így érdekessé, látványossá tette a közönség számára a forradalom eseményeinek bemutatását.

A szövegtanulás mellett meg kellett küzdeni azzal is, hogy minden pillanatban koncentrálni, figyelni kell egymásra.

A közönség elismerő tapsa és a dicsérő szavak mellett a gyerekek számára hatalmas csapatépítő élmény volt a közös munka és az alkotás öröme. Az ünnepséget követő hónapban a megyaszói Mészáros Lőrinc Általános Iskola versenyt rendezett ,,Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag" névvel.

A vetélkedőről Zvolenszki Milán 7. osztályos tanuló számolt be nekünk:

Összesen hat csapat nevezett a versenyre, hogy összemérhessék tudásukat. Minden csapat választott egy kódot, amelyben megkapták a versenyben szereplő csapatnevüket. Mi a Sándor huszárezred néven hajtottunk az első helyezésért. A versenyfeladatok az alábbiak voltak: dal-, és személy felismerés, tableten lévő kvízek és interaktív kirakós játékok. A feladatok izgalmasok voltak, ezért nem számított, hogy mennyi pontot szereztünk. Mikor véget értek a fordulók, a zsűri elment meghozni a végső döntést. Annak ellenére, hogy kevés volt a felkészülési idő, sok pontot gyűjtöttünk. A kirakós játék hozta a legnagyobb sikert. Sajnos akármennyire is jók voltunk a magunk részéről, az utolsó helyen végeztünk, de nem keseredtünk el, hiszen több tudásra tettünk szert! Örültünk, hogy részt vehettünk ezen a versenyen!