„Maradjanak meg neked sok évszázadon át ezek az edények, Seuso, és utódaidnak méltón a hasznára váljanak” – szól a figyelmeztetés a már a mindenkori magyar állam tulajdonát képző nemzeti kincseinek sorában. Iskolánk felső tagozatos diákjai március második felében Miskolcra utaztak abból a célból, hogy a Herman Ottó Múzeumban megcsodálhassák a páratlan történelmi jelentőséggel bíró Seuso-kincseket. A kincsek az antik kultúra – pontosabban a késő császárkor – egyik legértékesebb kollekciója. Tizennégy ismert darabját tekintettük meg, amelynek összsúlya 65,5 kilogramm, anyaga pedig szokatlanul nagy tisztaságú ezüst, s így a világ egyik legkomolyabb ilyen jellegű lelet együttese.

Krimibe illő a sztorija: titokzatos halálesetek, hamis papírok, megkérdőjelezett eredet, eltüntetett koronatanúk, elvesztett perek sora, a tulajdonjogért bejelentkező országok jelezték útját, miközben a kincs kétes műkincskereskedők, nagynevű aukciós házak és tehetős lordok kezén „ment át”, ügyvédi irodák és a Scotland Yard foglalkozott vele.

Tanulóink a múzeum Pannon-tenger természettudományos kiállítását is megszemlélhették a töméntelen régészeti információk mellett.

Bízunk benne, hogy máskor is lesznek érdeklődő gyerekek, akik egy kis időt is tudnak szakítani nemzeti értékeink, történelmünk és földrajzi környezetünk minél aprólékosabb megismerésére.

Dr. Szepesi Nándor

Szegedi László

szervezőtanárok