Az idén hatodik osztályban szeptemberben magyar irodalom tantárgyból is elkezdtem versenyezni a Bendegúz Tudásbajnokságon.

Év elejétől hat alkalommal kaptam tizenkét feladatból álló kérdéssorokat. Nagyjából egy-egy hónap állt rendelkezésemre, hogy utánajárjak a feladatok megoldásának. Miután elkészültem, szaktanárommal ellenőriztük a megoldásokat. A számomra ismeretlen feladattípusokat Emese tanárnő elmagyarázta.

Április közepén Miskolcon megírtam a megyei döntő feladatsorát. Itt már csak magamra hagyatkozhattam. Pár hét múlva örömmel fogadtam a hírt első helyezésemről. Ez azt jelentette, hogy bekerültem a szegedi országos döntőbe. Nagy szó volt ez nekem, nem számítottam ilyen jó eredményre. Még két hét felkészülés következett a nagy megmérettetés előtt. Minden megyéből egy-két tanuló jutott tovább (a versenyzők létszámának függvényében). Magyar irodalom tantárgyból a hatodik évfolyamon harmincan voltunk.

Felemelő érzéssel léptünk be a regisztráció helyszínére, az Újszegedi Városi Sportcsarnokba, ahol rengeteg ember gyűlt össze. A küzdőtértől a lelátóig mindenhol emberek csüngtek. A megnyitó után pár ezer ember átvonult a környéken lévő két általános iskolába. Én a döntő feladatsorát a Tisza-parti Általános Iskolában írtam, fél tizenegytől. Negyvenöt perc állt rendelkezésemre. Délután háromra kijavították a dolgozatokat és elkezdődött az eredményhirdetés, mely 18.30-ig tartott. Tantárgyanként és évfolyamonként az első tíz versenyzőt jutalmazták. A tízedik helyezéstől a negyedik helyezésig könyvjutalmat kaptak a versenyzők, az első három helyezést elérő versenyző kupát is kapott mellé. Én a tizenhatodik helyen végeztem. Mégis nagyon örülök, mert Legyesbényéről még senki nem volt irodalomból országos tanulmányi versenyen.

Az sem volt mellékes számomra, hogy tüzetesen megismerkedtem Szeged nevezetességeivel.

A verseny szervezői fontosnak tartották, hogy kikérjék a véleményünket az előzetes szervezésről, a verseny lebonyolításáról. Emlékkönyv szerkesztését is tervezik, ehhez várták lelkesítő verseinket, hozzászólásainkat. Nekünk így sikerült összegezni véleményünket:

 

Legyesbénye messze van, de oda is jut sok ész.

Főleg hogyha Bendegúzon hatalmas nagy a tét.

Irodalom a tantárgyam, szeretem már hat éve,

De ilyen messzi versenyre még nem jutottam sohase.

 

Azért jöttünk mi most ide, hogy a versenyt megnyerjük.

A bényei iskolának jó hírnevet szerezzünk.

Hatodikos vagyok most, ha nem nyerek is megérte

Jövőre, ha úgy alakul, visszajövök még ide.

Baráthné Juhos Emese és Jantek Márk