A magyar országgyűlés 2000-ben kiadott határozata alapján az alap- és középfokú oktatást végző intézményekben minden éven megemlékeznek a kommunizmus áldozatainak emlékére.

1947. február 25-én ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták.

A mentelmi jogától megfosztott képviselő nyolc évet töltött börtönökben és munkatáborokban.

Letartóztatása az első állomása volt annak az eltervezett folyamatnak, amely során a kommunista párt az ellenszegülők kiiktatásával a totális egypárti diktatúra kiépítése felé haladt. A képviselő önkényes fogvatartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképévé vált, amely a pártállami rendszer majdnem fél évszázados uralmát jellemezte.

A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

Szerdán az iskolában osztályfőnöki és történelem óra keretében emlékeztünk meg a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre.

Szegedi László