A legyesbényei Napköziotthonos Óvoda bemutatása

A Bekecsi hegy és a legyesbényei Fúló hegy lábánál fekszik kis falunk, Legyesbénye. Az óvoda épülete a falu központjában a főutca mellett helyezkedik el, így könnyen megközelíthető.
Az óvoda 1921-ben épült, lakásból lett kialakítva. 1963-tól működik óvodaként. Két csoporttal indult, 1890-ban három csoportra bővült. Ekkor történt új csoportszoba kialakítása, felújítás, korszerűsítés. Az épületben három csoportszoba van, vezetői iroda, valamint kiszolgáló helyiség. Saját konyhával rendelkezünk, ahol három korosztály – óvoda, iskola, szociális gondozottak – számára biztosítjuk az étkezést.
Az óvodai férőhely 75 fő. A felvett gyereklétszám általában 65-70 fő.

Az intézményben nagyobb mérvű külső és belső felújításra 2000 é nyarán került sor, így jelenleg megfelelő állagú. Komfortossága is megfelelő: víz, központi fűtés, telefon megtalálható.
Az óvodánk udvara tágas 1996-ban kezdtük meg a parkosítást, melyre pályázati úton nyertünk pénzt, valamint az önkormányzat segítségével valósítottuk meg. Árnyékot adó fákat, gyümölcsfákat, örökzöldeket, folyamatosan nyíló virágokat ültetünk. Kialakítottunk egy sziklakertet, amelyet nagyon szeretnek és csodálnak a gyerekek a virágok alakja és sokszínűsége miatt. Udvarunk felszereltségét is igyekszünk bővíteni a mai kor esztétikájának megfelelő eszközökkel: fémből készültet természetes anyagból készültre cseréljük le.
Lehetőségeinket figyelembe véve igyekszünk olyan tárgyi környezetet kialakítani, amely kedvezően befolyásolja a gyerekek egészséges életmódnak alakulását.

Óvodánk személyi ellátottsága jó.
Felsőfokú végzettségű főállású óvónő: 6 fő
Sárossy Andrásné óvodavezető
Dakos ferencné
Domán Miklósné
Vasas Zoltánné
Komenczi Viktorné
Kosztrub Józsefné
Főállású dajka szakképzett: 2 fő
Főállású konyhai dolgozó: 4 fő
Főállású élelmezésvezető: 1 fő

Óvodánk nyitvatartási ideje napi 9 óra, 7-16 óráig.

A munkáltatói jogkört az általános iskola igazgatója gyakorolja. Az óvodában folyó nevelőmunkát a vezető óvónő irányítja.
Nevelésünk alappillérei:

1. gyermekközpontúság
2. tevékenységközpontúság
3. nyitottság

Alapelvünk: A gyermeki személyiséget tisztelet, elfogadás, szeretet és megbecsülés jelenti.
A helyi pedagógiai programunk alapvető feladatnak tekinti a 3-6-7 éves gyerekek fejlődésének támogatását, sokoldalú személyiségfejlesztését, környezetvédő-, természetszerető ember személyiségének kialakítását. Minden gyermek önmaga lehetőségeihez képest fejlődjön és testi, szociális értelmi érettség terén is alkalmassá váljon az iskolai életre.
Lakóhelyünk, környezetünk a természet ad lehetőséget arra, hogy felépítsük az óvodai nevelésünk, kialakítsuk óvodánk arculatát, felvállaljuk a kiemelt környezeti nevelést. A falun élő gyerekek a falusi élet mentalitását, hagyományait, szokásait hozzák magukkal a szülői házból: a falusi emberek munkaszeretetét, hazaszeretetét, természetszeretetét, becsületességét, tisztességét. A közös munkában az összetartozást, a barátságot, áldozatvállalást, hogy nehéz körülmények között is legyenek küzdőképesek magukért és másokért. Mi ezeket az értékeket is szeretnénk átadni és megerősíteni a gyerekekben. Továbbá szeretnénk, hogy gyermekeink legyenek derűsek, forduljanak bizalommal a felnőttekhez, őrizzék meg sokáig őszinte mosolyukat, óvják, védjék, alakítsák környezetüket. Legyenek gondosak, rendszeretők. Képesek legyenek az iskolai és társadalmi környezetben eligazodni. Legyenek küzdőképes, sikerorientált, pozitív társas kapcsolatok kialakítására alkalmasak.
Tudjanak együtt élni társaikkal.
Az óvodánk kapcsolatait a nevelési céloknak, feladatoknak alárendelve kezdeményezi, tervezi. Kapcsolatunkat az önkormányzattal és vezetőjével, az iskolával a kölcsönös bizalom, egymás munkájának elismerése, megbecsülése, segítsége jellemzi. A szülőkkel való kapcsolat alapja a kölcsönös bizalom, segítségnyújtás.
Óvodai kis közösségünk egymáshoz való viszonya jó. Igyekszünk tudásunk, felkészültségünk legjavát nyújtani a gyerekeknek és a szülők felé. Óvónőink állandó önképzéssel, továbbképzéseken való részvétellel segítik saját szakmai felkészültségüket. Magatartásukkal, személyes jó kapcsolat kialakításával példát szeretnénk mutatni kis falunk minden lakójának.

 

Sárossy Andrásné

óvodavezető