A Legyesbényei Zalay Andor Általános Iskola pedagógusai is tanulóifjúsága 2021. február 16-án tartotta meg farsangi ünnepségét, a hamvazószerdát megelőző napon, húshagyó kedden. A rendezvényt Jancsovszki Máté, a Diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus nyitotta meg.

Nyitó gondolataiban felhívta a tanulók figyelmét arra, hogy az egyházi kalendárium szerint farsang ünnepe vízkereszt és hamvazószerda közé esik, melyhez számtalan népi hagyomány kapcsolódik, és ezt követően veszi kezdetét a böjti időszak.

Egy ősi hiedelem hívta életre a zajos mulatságokat, ugyanis az emberek azt hitték, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap legyengül és gonosz szellemek kelnek életre, akiket vigadalommal, alakoskodással és boszorkánybábu égesésével akartak elűzni.

Hazánk egyik legjellegzetesebb, évszázados hagyományokkal rendelkező farsangi mulatsága a busójárás, ahol a busónövendékek, a fiatalok maskarába öltözve járják a várost, riogatva az embereket. Jancsovszki Máté gondolatait Mentovics Éva: Télkergető maskarák című versével zárta.

Ezután következett a tanulóifjúság által készített busóálarcok és jelmezek bemutatása, melyet iskolánk háromtagú szakmai zsűrije értékelt. Mialatt az értékelés megtörtént, s a zsűri meghozta végső döntését, kiosztásra kerültek a Diákönkormányzat első féléves házi versenyeinek jutalmai.

Az alsó tagozaton a tanulmányi versenyt a 3. osztály, a fegyelmi versenyt a 2. – 3. összevont osztály, míg a tisztasági versenyt az 1. – 4. összevont osztály, addig felső tagozaton a tanulmányi és a fegyelmi versenyt egyaránt a 6. osztály, míg a tisztasági versenyt a 8. osztály nyerte meg.

Végül megszületett a jelmezverseny végeredménye is. Az alsó tagozatos tanulók között első helyen Balogh István, negyedik osztályos, a második helyen Ignácz Fanni, első osztályos, míg a harmadik helyen Radics Melitta Tünde, második osztályos tanuló végzett. Különdíjban részesült Balogh Hanna, első osztályos, valamint Setét Brigitta, harmadik osztályos tanulók.

A felső tagozatos tanulók között első helyen Putnoki Arabella Boglárka, ötödik osztályos, a második helyen Kertész Kitti, hetedik osztályos, míg a harmadik helyen Matisz Melánia Vivien, hetedik osztályos tanuló végzett. Különdíjban részesült Radics Jázmin és Müller Ignác, ötödik osztályos, Radics Zoltán, Dányi Brendon és Müller Mercédesz Klaudia, hetedik osztályos, valamint Radics Norbert és Balog Zsolt, nyolcadik osztályos tanulók.

A helyezést és a különdíjat elért tanulók jutalomban részesültek. Ezúton is gratulálunk a tanulóknak az elért szép eredményhez.

A rendezvényt kiszebábu égestés zárta, s a bábuval együtt a bábura helyezett szatyorban, a tanulók által összegyűjtött „kívánságok” is a feledés homályába vesztek, reméljük ezzel a hideg idő is. A tanulók ez idő alatt dalokkal és versekkel búcsúztatták a leghidegebb évszakot, és köszöntötték a mindig új életet biztosító tavaszt, melyet az elmúlt napok különösen hideg napjait követően már mindannyian nagyon várunk.