„A szárny megnőtt, üresen áll a fészek,

Csak álom volt a régi jó világ,

És mint fecske alkonyati szélnek,

Ma szárnyat bont egy sereg diák.”

                                               /Wass Albert/

A vírushelyzetben kialakult bizonytalanságok ellenére végül megszervezésre kerültek a nyolcadikosok számára ilyenkor szokásos ünnepi és egyéb rendezvények.

Június 6-án összegyűltünk a gyerekekkel a tantermünkben, hogy elköszönjünk egymástól, az iskolától és a már megszokott teremtől. A szülők tárcsán húst, saslikot és krumplit sütöttek, melyet együtt fogyasztottunk el. Jó hangulatban telt a délután, hiszen a kezdeti meghatódottság, búcsú után örülhettünk még egymás társaságának és buliztunk egy jót.

Június 12-én megszerveztük a bolondballagást, mely már több éves hagyományra tekint vissza a ballagó nyolcadikosok számára. Mulatságos jelmezeket húztunk magunkra és bejártuk a települést. Jártunk a polgármesteri hivatalnál, az óvodánál, a boltoknál, valamint bejártuk Legyesbénye utcáit. Zenével és tánccal köszöntöttünk mindenkit, akivel csak találkoztunk. Egy élménnyel és jó hangulattal térhettünk haza.

Utoljára gyűlt össze június 13-án tizenhét nyolcadikos diák. A rendhagyó osztályfőnöki órán került átadásra az elmúlt nyolc év emlékére az iskola emléklapja és ajándéka. Különös érzéssel vette kezdetét a ballagás, hiszen nem a megszokott helyszínen és társaságban búcsúztak az iskolától, tanároktól és az itt maradó diáktársaktól. A vírushelyzetre való tekintettel egy szűkebb, talán meghittebb búcsúra került sor a községi Borházban, ahol csak a szülők, szereplők és néhány meghívott vendég jelenhetett meg. Az itt maradó hetedik osztályosok nevében Goda Rebeka kívánt sok sikert a további tanulmányaikhoz, életükhöz. Átadásra került az iskola zászlója is. A búcsú mindig nehéz, a szívszorító érzéseket osztotta meg Putnoki Elizabet Leila a ballagó nyolcadikosok nevében. Ezután dr. Szepesi Nándor igazgató úr bíztató szavai meghatották az elballagókat. Az önkormányzat ajándékát, Lengyelné Bús Zita polgármester asszony adta át.

Ebben az évben is sor került a jutalomkönyvek, emléklapok átadására, amellyel a kitartó, fegyelmezett, kitűnő és jeles tanulók munkáját jutalmazták. Ebben az évben ez is kicsit rendhagyó, hiszen csak a ballagó osztály jutalmai kerültek átadásra. A ballagók közül többen kaptak igazgatói dicséretet a versenyeken való eredményes részvételért és közösségi munkájukért. Bús István nyolcadik osztályos diák egy bőrfocit kapott a Bozsik-programban nyújtott szerepléséért. Dobos Bence István végzős tanuló elnyerte az év sportolója díjat az egyes sport-programokon nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. A nevelőtestület egyhangú döntése alapján a 2019/2020-as tanévben a Kiss Attila Alapítvány értékes jutalmát Putnoki Elizabet Leila vehette át kiemelkedő tanulmányi munkájáért, kitűnő tanulmányi eredményéért, a versenyeken való eredményes részvételéért és közösségi munkájáért jutalomkönyvben is részesült.

Megható pillanatokat okozott mind a szülők, mind a diákok számára, hogy kivetítettük az iskolában töltött nyolc év emlékeit felölelő képekből összeállított meglepetés videót.

A szózat meghallgatása után az „Elmegyek, elmegyek” című ballagási dalra kivonultunk, majd egy-egy lufi elengedésével búcsúztattuk az eltöltött éveket.                                                                                                                                                                                                           Csákiné Borbély Mónika of.