Hagyományainkhoz hűen ebben a tanévben is megpályáztuk ezt a remek táborozási lehetőséget felső tagozatos tanulóink számára, az első turnus idejére. Így rögtön a tanév befejezése után 32 fővel és 4 pedagógussal öt napon keresztül élvezetes programokon vettek részt diákjaink.

A hétfői napot a sportnak, az egészségtudatos életmódnak szenteltük. Ennek érdekében gyalog sétáltunk el a szerencsi fürdőbe, ahol a délelőttöt úszással, pezsgőfürdőzéssel, gőz és só kabin használatával töltöttük. Hazafelé a bekecsi Nagy-hegyi tanösvényen jöttünk megismerve a világörökségi terület természeti, táj- és kultúrtörténeti látványosságait.

Kedden jól esett az iskolában maradni és délelőtt Herczeg Mária népi játszóházában kézműves bábokat készíteni természetes alapanyagokból. Tanulóink közül többen három-négy állatfigurát is készítettek. Délután is a tábor területén maradtunk, és közösségépítő játékokat játszva megállapítottuk, hogy „egy hajóban evezünk”.Az udvar zengett az ügyességi csapatépítő játékok közben.

Szerdára buszos kirándulást szerveztünk Tokajba. A Tokaji Múzeum és a Világörökségi Bormúzeum megtekintésekor különösen az interaktív foglalkozások ragadták meg figyelmünket. Ezen a délutánon sem maradt el a kirándulás a Finánc-domi kilátóhoz, bejártuk a belváros nevezetességeit, majd fagyizás közben sétáltunk a Tisza partján.

Csütörtökön délelőtt a sok eső miatt tantermi foglalkozást tartottunk. Az internet, a tabletek és okostelefonok segítségével elkészítettük saját füvészkönyvünket. Mindenki kiválasztotta kedvenc gyógynövényét, lerajzolta, ismereteket gyűjtött róla, majd társainak is kivetítette, előadást tartott származásáról, hasznosságáról. A délelőtt zárásaként megtekintettünk egy filmet, melyben a bükki füves ember, Gyuri bácsi mesélt a gyógynövények hatásáról. Délutánra kissé felszáradt a kertünk is és a járdáról megközelíthető részeken kigyomláltuk a virágoskertet. Ezek után jólesett a közösen elkészített gyümölcssaláta, mely ismét erősítette a tanulók együttműködési készségét és az egészséges táplálkozásra nevelést. A nap vége előtt még sikerült kipróbálni az újonnan vásárolt sporteszközöket, melyek megvásárlását szintén a pályázatnak köszönhetünk. Nagy sikert arattak a gyerekek körében.

A záró napon, pénteken, ismét a művészeti nevelés és természeti értékeink felkutatása kapott hangsúlyt. Hollóházára utaztunk autóbusszal és gyárlátogatáson vettünk részt, hogy idegenvezető segítségével megismerjük a porcelángyárban folyó munkát. A kész termékekben már a gyár mellett lévő múzeum kiállításán gyönyörködhettünk. Egy kis szabadfoglalkozás, játék és fagyizás után ismét élményekkel gazdagodva tértünk haza.

A résztvevőkkel és a négy kollégámmal egyetértettünk abban, hogy ennek a hétnek legélvezetesebb napjai azok voltak, amelyeken külső helyszíneken végeztünk értékközvetítő pedagógiai tevékenységet. Tanulóink az általuk kitöltött kérdőíveken is ezt hangsúlyozták.

Jövőre is szívesen részt vennénk az Erzsébet Napközis Tábor által szervezhető programokon.

Baráthné Juhos Emese

táborvezető koordinátor