Iskolánk negyedik alkalommal vett részt az Erzsébet – napközis táboroztatásban a 2017/2018.-as tanév nyári szünetében június 25-29. között. Az önfeledt, vidám és szórakoztató öt napban a gyerekek változatos programokon vettek részt hétfőtől péntekig reggel 8 órától délután 16 óráig.

A tábor célja, hogy tartalmas, érdekes, kikapcsolódást biztosító, aktív pihenést szolgáló, maradandó élményt nyújtó programokat szervezzünk a jelentkező gyerekeknek. Az Alapítvány céljaival összhangban napi négyszeri bőséges étkezést, valamint napközi táboroztatási szolgáltatást biztosítottunk a gyermekek számára. Évről-évre nagy sikere van ennek a tábornak a diákok körében. Az idén csak az alsó tagozatosok számára hirdettük meg ezt a lehetőséget, és örömmel állapítottuk meg, hogy a 28 diákból 25-en jelezték részvételi szándékukat.

A programot az Alapítvány elvárásaihoz és a kicsik igényeihez igazítva állítottuk össze.

Hétfőn átsétáltunk Bekecsre, ahol a játszótéren játszhattak diákjaink. Majd a tanösvényen sétálva a természeti látványosságokat ismertettük meg a gyerekekkel a helyi flórán és faunán keresztül. Értékközvetítő pedagógiai tevékenységet folytattunk, az egészséges életmódra nevelést preferáltuk, a túrázást megszerettettük, tovább mélyítettük.

Kedden csapatépítő és önismereti játékokat (önismeretet, önbizalmat, szabálytudatot fejlesztő) játszottunk, ahol a személyes és szociális kompetenciák csoportos fejlesztése valósult meg játékosan. Kipróbáltuk az új társasjátékokat, amiket erre az alkalomra vásároltunk. Művészeti nevelést folytattunk, kézműves termékeket készítettünk.

Szerdán Nyíregyházára kirándultunk, ahol megtekintettük a Múzeumfalut, valamint rongybabát készítettünk, ezzel is ápolva a hagyományokat, a népi gyermekjáték-készítés megismerése révén. Délután az Állatparkban ismerkedtünk hazánk és a nagyvilág állataival.

A csütörtöki napot az egészséges életmódra-nevelés szellemében terveztük. A délelőttöt a szerencsi uszodában töltöttük, ezzel is erősítve a tanulóinkban sportolás fontosságát. Délután gyümölcsöket kóstoltattunk, gyümölcs-salátát készítettünk. A nap végén játékos sor- és váltóversenyeket (együttműködési képesség fejlesztése) szerveztünk.

Pénteken ismét kirándultunk. Miskolcról kisvasúttal utaztunk Lillafüredre – gyönyörködtünk a táj természeti szépségeiben, értékeiben, történelmében. Megnéztük a vízesést, a Hámori-tavat, a Palota Szállót. Délután felkerestük a Kohászati Múzeumot, ahol egy érdekes interaktív kiállítást nézhettünk meg a vasgyártás történetéről.

A táboroztatás célja volt, hogy olyan élményszerzést nyújtsunk tanulóinknak, mely során nemcsak szellemi ismereteiket vagy fizikai énjüket erősítettük meg a táborban eltöltött hét alatt, hanem a további kapcsolattartás, közösségépítés tükrében a hasznos időtöltés lehetőségeinek változatait tárjuk a diákok – otthoni élménybeszámolóik alapján a szülők – elé.