Az NTP-MTTD-15 pályázat keretében a 2015-16-os tanév második felében 14 tanuló részvételével ismerkedtünk a tudomány – és a technika vívmányaival, 60 órás, tanórán kívüli program keretében.

A szakköri foglalkozások központjában a manuális tevékenység és a kísérletezés állt. Nemcsak az építő- és kísérletező készletek, oktatócsomagok felhasználásával építettek a gyerekek szerkezeteket, és vizsgálták meg azok tulajdonságait, hanem az innováció, a környezetvédelem, valamint az újrahasznosítás jegyében egyéb alapanyagokból is próbálták elkészíteni ugyanazokat, vagy hasonló maketteket. A foglalkozásokon a tanulók több alkalommal készítettek tablót, így összegezve a megszerzett ismeretanyagot a témához kapcsolódóan.

Az iskolában folyó szakkör mellett 1 napos múzeumlátogatáson vettünk részt Miskolcon a Kohászati Múzeumban és a Papírgyár papírtörténeti kiállításán, 2 napos tanulmányi úton voltunk Budapesten, ahol a Csodák palotájában töltöttünk el egy kellemes délelőttöt, majd a Budai hegyekben utaztunk különböző közlekedési eszközökön. Végül egy 3 napos bentlakásos táborban vettünk részt Sarudon, ahol a múzeumlátogatás és a tanulmányi út során látottak modellezése, makettek készítése, valamint a Technika-robotika foglalkozások során (tervezés, építés, programozás, tesztelés) a tábor kezdetén meghatározott közös projekt kivitelezése történt meg.

Az üzem-és múzeumlátogatás, a tanulmányi út és a szakmai tábor programja szervesen beépült a szakköri foglalkozások közé: a látottak kipróbálása, modellezése, makettek készítése az ismeretek elmélyítése mellett a kreativitás, a térbeli-vizuális tehetségterület, a finommotorikus képességek fejlesztését is szolgálta.

A projektet lezáró iskolanapon bemutattuk a foglalkozásokon készült modelleket, kísérleteket, ugyanakkor lehetőséget biztosítottunk iskolánk többi tanulója számára, hogy ők is kipróbálhassák azokat. Az elkészült makettekből pedig kiállítást rendeztünk.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, és a Nemzeti Tehetségprogramnak a pályázatban való részvételi lehetőséget, valamint az Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft-nek a szakmai megvalósítás biztosítását.