Mint az már ismert a településünk lakói előtt, 2014 decemberében iskolánk 6. osztálya településünkön két napon át betlehemezett a községünkben és Szerencsen.

Célunk elsősorban a karácsony előtti hagyományok felélesztése volt mind a település lakói mind a magunk örömére. A visszajelzésekből ítélve nagy hatást gyakoroltunk, így úgy döntöttünk, hogy erőnk és elszántságunknak gátat nem szabva folytatni fogjuk a hagyományok ápolását a különböző ünnepekhez kapcsolódóan. Tavasszal így került sor a zöldág-járásra is.

Köszönjük mindenkinek még egyszer a szeretetteljes fogadtatást, az édességeket, és azt az anyagi hozzájárulást, amelyből július 8-9-én osztályommal kétnapos tanulmányi kiránduláson vettünk részt a szlovák határ mentén.

Az első napot az „aranygombos” Telkibányán kezdtük. Megismertük a település múltját, majd az Érc- és Ásványbányászati Múzeumban jártunk. Megtudtuk, hogy annak épületében működött egykor az első hazai porcelángyár, ma viszont a bányászatot, művészeti porcelánokat, ásványokat, nemesérceket és az Északi-Zemplén növény és állatvilágát mutatja be. Szerencsénk volt ezután egy kialakított tárnát is végigjárni, a benne panoptikumszerűen elhelyezett bábúk segítségével megismerni azt a kemény fizikai munkát, melyet végeztek benne.

Utunk második állomása Hollóháza volt. Elsőként megismertük a gyár történetét, majd bejártuk az épület területét, hogy szemügyre vegyük az igazi hollóházi porcelán elkészítésének manufaktúráját. Így a formázástól, égetésen és mázoláson át a világhírű tányérok díszítéséig nagy ismeretre és élményre tettünk szert. Délben már a gyár múzeumának alkotócentrumában mi magunk ragadtuk meg a festéket és ecsetet, majd festettük meg saját ízlésünknek megfelelően egy-egy tányért, bögrét.

A délutáni nap folyamán a meleggel és magassággal megküzdve a füzéri várat vettük „ostrom alá”, ahol gyönyörű panoráma fogadott bennünket.

Pusztafalura, a szállásunkra érkezve elfogyasztottuk a vacsoránkat, majd egy összeállított programcsomagnak köszönhetően késő estig különböző eseményekben vehették ki részüket a gyerekek, volt foci, ping-pong, trambulinozás és falmászás is.

Másnap a reggeli után magunkhoz vettük a hidegebédünket és Füzérradványra indultunk. Délelőtt bejártuk a Károlyi-kastély lenyűgöző parkját, majd az impozáns épület történelmében merültünk el kísérőnk segítségével. Élmény volt hallgatni – a még napjainkban is élő grófi család – kastélybeli élettörténetét, vadászeseményeit, vendégvárásait. Történelmi szempontból a múlt nemcsak megérintett bennünket, hanem kézzel foghatóvá is vált, hiszen a nagytermének közepén ott áll az az asztal, amelyen a család őse, gróf Károlyi Sándor aláírta a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári békét 1711-ben.

A második nap utolsó állomása egy erdei kisvasutazás volt Pálháza és Rostalló között. A 10 km-es szakaszon az érintetlen, titokzatos erdők és azok tisztásain zakatolt a gőzösünk, miközben Kőkaput is érintettük.

Bízunk benne, hogy az általános iskolai emlékgyűjtő albumunk a következő időszakban is hasonló képekkel fog gazdagodni.

                                                                                                                      Szegedi László

                                                                                                                      osztályfőnök