Idén tizedik alkalommal rendezett országos történelem és műveltségi vetélkedőt a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola. A verseny megrendezését a Nemzeti Tehetség Program keretében szakmailag és anyagilag is támogatták az Emberi Erőforrások Minisztériuma és társszervezetei, az EMET és az OFI.

E tanévben „A három részre szakadt ország” címmel a XVI-XVII. századi Magyarország történetének feldolgozására került sor. A versenyben mintegy háromszáz – az ország szinte minden megyéjéből és a fővárosból – nevezett diák vett részt.

A versenysorozat decemberben kezdődött, 2 írásbeli forduló megoldása után került sor a legjobbak kiválasztására és május végén a döntő megrendezésére.

Az írásbeli fordulók során a tanulók elsősorban történelem, emellett irodalom, művészetek, egyetemes kultúra, tudomány és technika témakörökben kutattak, rejtvényeket, játékos feladatokat oldottak meg, rajzoltak, korabeli krónikákat írtak, kreatív feladatokban mérték össze tudásukat. A feladatokban megemlékeztek a XVI. századi várháborúk hőseiről, a nemzeti felszabadító harcokról, a reformáció magyarországi elterjedéséről és Debrecen e korban betöltött szerepéről.

Iskolánk vegyes osztályú csapata a „Bocskai népe” nevet választotta magának, akik szellemi erőt felülmúlóan, lelkiismeretesen oldották meg feladataikat.

Csapatunk pár ponttal elmaradva nem jutott be a döntőbe, de a kapott emléklap a csapat alapos tájékozottságról, körültekintésről tanúskodik.

Kiket illet az elismerő szavak? Nem mást, mint Szűcs Vivien, Csathó József Erik, Hugya Zsolt, Hugya Zoltán és Jantek Márk diákokat.

Remélem, hogy a kutatómunka, a feladatok megoldása során tanult ismeretek, módszerek hozzájárulnak majd a későbbi eredményes munkáihoz is.

Szegedi László