Az idén harmadik alkalommal vettünk részt az Erzsébet program Erzsébet tábor – Igazolt hiányzás pályázatában.

Első évben Fonyódligeten, tavaly és az idén Zánkán kaptunk táborozási lehetőséget. Az első két alkalommal felejthetetlen élményben részesültek a gyerekek és kísérőik.

Az idei tábor 2014. június 22-től 27-ig tartott volna. Az első három nap most is felhőtlenül telt. Az első két napon, június 22-én (vasárnap) és 23-án (hétfő) az időjárás megengedte, hogy a gyerekek fürödhessenek a Balatonban. Örömmel vettek részt a Balatonban megrendezett vízi vetélkedőn is. Június 24-én, kedden az eső miatt már a tábor területén tartózkodtak. A problémák június 25-én (szerda), reggel kezdődtek, amikor több gyerek hányingerre, hasfájásra panaszkodott, néhány gyerek hányt. A kísérő nevelő jelzett a tábori orvosnak, aki megfigyelésre a veszprémi kórházba szállíttatta a gyerekeket. Tudomásunk szerint korábban Balatonfüreden 46-an, Fonyódligeten 151-en lettek rosszul hasonló tünetekkel az elmúlt héten.

A szerdai nap folyamán azt az utasítást kapták kollégáim a tábor orvosától, hogy el kell hagyniuk a tábort. Két turnusban jöttek haza a gyerekek, az egyik csapat szerdán 22 órakor indult el, a második társaság a reggeli órákban – felvéve a gyerekeket a veszprémi kórházból.

Az veol.hu, index.hu és az omegahirek.hu internetes oldalakon, majd 2014. június 27-én a Magyar Nemzet újságban megjelent cikkben azt a tájékoztatást adta Szántó Krisztina, a tábor vendégkapcsolati vezetője, hogy a legyesbényei csoport által behozott fertőzések okozták a megbetegedéseket.

Amikor olvastam ezeket a sorokat, mély felháborodásomnak adtam hangot. Hogyan hozhatták összefüggésbe a korábbi ugyanilyen lefolyású megbetegedéseket (Fonyódliget, Balatonfüred) egy a későbbi időpontban megbetegedett legyesbényei gyerekekkel? Érthetetlen! Július harmadik hetében Balatonszárszóról vittek kórházba középiskolásokat hányás, hasmenés tünetekkel.

A mi gyerekeink június 22-én egészségesen érkeztek Zánkára. Június 23-án (hétfőn) és június 24-én (kedden) – amikor még senki sem beteg a mi csoportunkban – néhány egyéb településről érkezett gyerek hányásra és rosszullétre panaszkodott a tábor orvosánál, és ezek nem legyesbényei gyerekek voltak. Ekkor kaptak a kísérők egy tájékoztató levelet (kedd délután), hogy fokozott figyelmet fordítsanak az emésztőrendszeri panaszokra (hányás, hasmenés).

Ebből a tájékoztató levélből idéznék:

„Fokozott figyelmet fordítsanak az emésztőrendszeri panaszokra, hányás, hasmenés, emésztőrendszeri panasz esetén azonnal jelentkezni kell az eü személyzetnél az Egészségházban. Továbbá hívja az alábbi telefonszámot 3630/9922118 és kérjen fertőtlenítő takarítást hányás, hasmenés esetén!”

Amint említettem, a legyesbényei gyerekek részéről ekkor még nem merült föl semmiféle egészségügyi panasz.

Ebből adódik, hogy nem egyetlen csoport tagjainál jelentkeztek ezek a tünetek. A szülői nyilatkozatok pedig egyértelműen kizárták, hogy valakinél is fennállt volna ilyen fertőzés a mi csoportunkban.

A kórházban lévő kísérőinknek azt az információt adták a kórház dolgozói, hogy már az elmúlt héten is szállítottak be hozzájuk gyerekeket hasonló tünetekkel Zánkáról.

Nem adtak azonnal tájékoztatást a táborba érkezésünkkor, hogy jobban ügyeljünk a fertőzés jelenlétére.

Megalapozatlanul valószínűsítették a településünkről érkező gyerekeket a fertőzés kiinduló pontjának a tábor területén. Nem a mi gyerekeink hozták be a vírust a tábor területére, hanem ők is ott fertőződtek meg.

Valótlan tényt közöltek az internetes sajtónak, amely településünk jó hírnevét sértette. Nem beszélve arról, hogy méltánytalan körülmények között éjjel kellett az egyik csoportnak a tábort elhagynia. Nem kérdezte senki, hogy segíthet-e, illetve két nappal hamarabb kellett megszakítani az üdülésünket. A szerdai és csütörtöki nap már nem volt felhőtlen számunkra. Tudja-e ezt nekünk valaki kárpótolni? Az első levelemben kértem a vendégkapcsolati vezető nyilatkozatának korrekcióját.

 

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány válasza az első levelemre:

„Tisztelt Igazgató Úr!

 Megkeresésével kapcsolatban ezúton küldjük Önnek azt a választ, amelyet újságírói kérdésekre adtunk a Zánkán történt, hasmenéssel és hányással járó megbetegedésekkel kapcsolatban:

 „2014. június 23-án (hétfőn) és 24-én (kedden) a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborban hányással és rosszulléttel járó panaszokkal, összesen 9 gyermek fordult a tábororvoshoz. Szerda reggel további 8 gyermek jelentkezett hasonló tünetekkel, akiket megfigyelésre a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházba szállítottak. A tünetek ismételt jelentkezésekor a tábororvos értesítette a területileg illetékes ÁNTSZ-t. Az Üdülőközpont területén jelenleg (csütörtökön) 4 ápolásra szoruló gyermek van, a rosszullét tüneteit korábban mutató gyermekek egy-két nap alatt mindannyian tünetmentessé váltak.

A Tábor azon szálláshelyének egy részét, ahol a megbetegedések jelentkeztek, az ÁNTSZ utasításának megfelelően lezárták, az ott elszállásolt vendégeket orvosi felügyelet és megfigyelés alá vonták. A fertőtlenítő takarítás, valamint a közösségi terek fertőtlenítése az előírásoknak megfelelően megtörtént. Mind az ÁNTSZ mind a járványügyi főfelügyelővel folyamatos helyszíni konzultáció folyik.

A legelőször megbetegedett gyermekek vasárnap érkeztek az Üdülőközpontba a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Legyesbénye településről. A tünetek csak egy üdülőépületben, egyetlen csoport tagjainál jelentkeztek, így valószínűsíthető, hogy egy, gyermek(ek) által behozott fertőzésről lehet szó, amely az előzetes orvosi vélemény szerint enyhe lefolyású bél- vagy gyomorhurut. A gyermekek mindannyian fürödtek az elmúlt napokban a Balatonban is. Ezzel együtt a járványügyi főfelügyelővel történt egyeztetés alapján, az érintett csoport a tegnapi nap során elhagyta az Üdülőközpontot.  A fertőzés pontos diagnózisának kiderítése az ÁNTSZ részletes vizsgálatának feladata.”

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a média nem az általunk leírt tényeket adta tovább.

Ugyanakkor gyermekintézmény vezetőjeként Ön bizonyosan egyetért velünk abban, hogy mekkora felelősséggel jár egy gyermekeket vendégül látó intézményt üzemeltetni.

Az Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka összességében több mint 3000 fő befogadására alkalmas, így bármiféle nagyobb mértékű egészségügyi kockázatot annak legelső észlelésekor a legminimálisabbra kell csökkentenünk.

Reméljük, hogy a csoport tagjai azóta már a lehető legegészségesebben töltik nyári szünidejüket.

Üdvözlettel: Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány”


A fertőzés pontos diagnózisáról, a vizsgálat erdményéről természetesen senki nem tud semmit. A második levelemben kértem, hogy a legrövidebb időn belül szeretnék egy személyes találkozót az alapítvány képviselőjével és/vagy Szántó Krisztina vendégkapcsolati vezetővel, hogy tisztázzuk a helyzetet és kiadásra kerüljön egy, a valóságnak megfelelő nyilatkozat, mely településünk nevét tisztázza és a korábbi nyilatkozatot átvett médiumoknak kiadnak.

Mind a mai napig nem érkezett válasz.

 

Legyesbénye, 2014-07-26.

                                                                                              Szepesi Nándor

                                                                                              intézményvezető