Az idei tanéven az 5. osztály Heves megye székhelyére utazott tanulmányi kirándulásra. Bár sokáig Budapest volt a kezdeti célkitűzés, azonban mégis a neves város mellett tettük le voksunkat. Nem bántuk meg!

Az időjárás is nekünk kedvezett szikrázó napsütésével. A városba érkezést követően az Érsekkerten keresztül közelítettük meg a ma is működő török fürdőt, melynek természetes termálvizes gyógyforrásából mi is merítettünk vizet. A délelőtt folyamán meglátogattuk a Líceumot. Tornyában érdekes csillagászati kiállítás és izgalmas fizikai kísérletekkel kápráztattak el bennünket, amit a gyerekek is kipróbálhattak. A sötét kamrában egy távcső segítségével az város mozgalmas életét követtük nyomon, míg a tetőn gyönyörű panorámára nyílt kilátásunk.

Ezután a bazilikában folytattuk a körutunkat, hazánk második legnagyobb templomában, melynek orgonája és freskói lelki-szellemi megnyugvással hatott ránk. A délre kialakult meleg, párás időt a Város a város alatt kiállítás megtekintésével tettük elviselhetőbbé, ahol az érseki pincerendszer kesze-kusza, labirintus szerű járataiban barangoltunk és ismertük meg történetét vezetőnk segítségével.

A délután során fagyiztunk, majd Tinódi Lantos Sebestyénhez hasonlóan „summánkat” írtuk meg mi is a várban. Megismertük a történelmi épület múltját, jelenét és az irodalomban elfoglalt szerepét. A kazamatában átéltük a hang-, fényeffektusoknak, illetve a látványtechnikának köszönhetően a 1552-es ostromállapotot, végül fejet hajtottunk a sarokbástyában eltemetett író, Gárdonyi Géza sírja előtt.

Akinek pedig még maradt ereje ezek után az megmászhatta a minaret 97 lépcsőfokából álló, az egykori Török Birodalom legészakibb, az iszlám vallás imájára hívó épületét, és átélhette a müezzin – vallási kikiáltó – helyzetét miközben madártávlatból láthatták a gyerekek a város északi részét is.

Késő este értünk haza fáradtan, de mindezek ellenére gazdag, programokkal teli napot elraktároztuk el az együtt eltöltött emlékeink közé.