Egy korábban, már általunk feltűntetett cikkben jeleztük, hogy 5-8. osztályos csoportunk részt vett a múzeum által év elején indított levelező rendszerű pályázati versenyen az un. ‘Róma-Brigetio-Memphis Rallyn’, melynek során játékos és egyben gondolkodtató történelmi feladatokat oldottak meg diákjaink a négy forduló során.
Májusban kaptuk meg az értesítést, hogy a beküldött feladatlapok kiértékelése során iskolánk II. helyezést ért el, így meghívtak bennünket a múzeumba, ahol ingyenesen megnézhettük az állandó kiállítási gyűjteményeket Cser Judit vezetésével.

Először az épület emeletén mintegy 3000 festményt számláló Régi Képtár gazdag olasz, a reneszánsz idejéből származó képeit tekintettük meg, majd folytattuk a spanyol, németalföldi, német és osztrák művészek szemet gyönyörködtető alkotásaival.

A földszinten hazánk egyetlen átfogó antik gyűjteményét tanulmányoztuk, melyben a klasszikus ókor tárgyi öröksége közvetlenül mutatkozik meg. Így egy sokszínű, de átfogó képet kaptunk a görög, etruszk, római és egyiptomi művészetről a kiállított kerámiák, amforák, márványszobrok, ékszerek, terrakotta, bronz és üveg tárgyai által.
Délután már a Hősök terének millenniumi szoborcsoportjai között jártunk, míg pár perc séta után a Vajdahunyadvár udvarán voltunk Anonymus – IV. Béla királyunk jegyzőjének – szobránál.
Egy kis pihenés után indultunk vissza a Keleti-pályaudvarra, majd este fáradtan, de annál nagyobb esztétikai élményben érkeztünk haza.
Köszönöm dr. Szepesi Nándor Igazgató Úrnak és Büstyei Andrea kollégáimnak, hogy segítségemre voltak a nap során.

 

Szegedi László