KirándulásAz alsó tagozatos tanulók június elején Sárospatakra kirándultak. Igazán kellemes időben változatos programokkal telt el ez a nap. Megismerkedtek a gyerekek a Nagykönyvtár múltjával és gyönyörű könyveire! A Rákóczi-vár a múltba repítette egy rövid időre a tanulókat. A festmények, a régi idők ruhái, tárgyai elvarázsolták a kíváncsi kirándulókat. Fagyizással és sétával zárult a nap. Hasznos ismeretekkel és kedves emlékekkel gazdagon tértek haza a gyerekek.

 

 

Osztálykirándulás felső tagozat
 

Nagy izgalommal készültünk az útra. Reggel 7 órakor gyülekeztünk a körforgónál, majd az eligazítás után elindultunk úti célunk felé.  Első állomás, ahol megszakítottuk utunkat Tákos kis községben volt. Erzsike néni előzetes egyeztetés után szívélyesen kalauzolt minket, ismertette a falu történetét, megmutatta a falu református templomát, melyet 1766-ban építettek. A beregi keresztszemes hímzések mintakincseit mindannyian megcsodálhattuk. Szívesen maradtunk volna még, de sok volt még a látnivaló. Nemsokára megérkeztünk a Szatmár-Beregi körzet szívében elhelyezkedő Csaroda nevű községbe. A táj szépségével betelve megtekintettünk a 18. században épült műemlék templomot. Az idő észrevétlenül elrepült, a delet már a tarpai szárazmalomban tölthettük. Mindenki rácsodálkozott az Észak-Tiszántúl egyetlen száraz malmára, a beregi keresztszemes kézimunkákra, a messze földön híres tarpai kádár vagy bodnármesterek munkáira. Itt emlékeztünk meg azokról a „tarpai mezítlábasokról”, akik Esze Tamás vezetésével csatlakoztak II.Rákóczi Ferenc fejedelemhez.
Következő úti célunk Szatmárcsekére a református, népi, csónakos fejfás temetőbe vezetett. Itt található Nemzeti Himnuszunk szerzőjének síremléke. A hat köroszlopos, a felül párkánnyal egybefogott síremlék közepén, hasábtalapzaton áll egy „Kölcsey” feliratos urna, amely mindenki számára tiszteletet parancsol.  Kirándulásunk utolsó állomása a Túristváni Vízimalom, melynek megtekintésekor betekintést nyertünk a vízimalom működésébe, történetébe, megcsodáltuk a vidék szépségeit és átbeszéltük az eddig látottakat.  Sajnos hamar utunk végéhez értünk, az idő gyorsan elrepült a sok érdekes látnivaló láttán. Fáradtan, élményekkel gazdagodva tértünk haza.

 

Kirándulás Kirándulás

Kirándulás Kirándulás

Kirándulás Kirándulás

Kirándulás Kirándulás

Kirándulás Kirándulás

Kirándulás Kirándulás