A legyesbényei oktatás története

A községben 1948-ig, az iskolák államosításáig két felekezeti iskola működött: a római katolikus és a református elemi népiskola. A görög katolikus egyház 1938-ban épített egy egytantermes iskolát. A görög katolikus gyerekek továbbra is katolikus iskolába jártak. A katolikus iskola kettő, majd három tanerővel működött, míg a református iskolát egy pedagógus irányította.
Akik elvégezték az elemi iskola hat osztályát és nem tanultak tovább, azok a kétéves ismétlő iskolába jártak heti egy alkalommal. A tantervben olvasás, fogalmazás, számolás, történelem, alapvető kémiai ismeretek, mezőgazdasági és háztartási ismeretek és gyakorlatok szerepeltek.
Visszatekintve az elmúlt száz évre, felsőfokú végzettséget kevesen szerezhettek, mert a szülők a magas iskolázottsági költségeket nem vállalhatták.
1955-ben az általános iskolában megszervezték a Dolgozók Általános Iskoláját, ahol a felnőttek megszerezhették az általános iskola 7. és 8. osztályról szóló bizonyítványukat.

A település életében 1959-60-as év oktatásügyi szempontból jelentős változásokat hozott. Ekkor épült a mai felső tagozat épülete, az új iskola. Ekkortól a gyerekek már nem három különálló épületben tanultak.
Napjainkban Legyesbényén hat épületet veszünk igénybe oktatási illetve egyéb célra. A hat épület „földrajzilag” négy különböző helyen helyezkedik el a községben. Az alsó tagozat a Rákóczi úton, a volt római katolikus iskolában, a felső tagozat a Dózsa úton lévő épületben van elhelyezve. A felső tagozat főépülete az 1960-as években épült.
Az iskolakönyvtári feladatokat is ellátó települési könyvtár szintén a Dózsa György úton található.
Ebédeltetési célra vesszük igénybe a Helytörténeti Múzeum egy részét. Ebben az épületben a múzeumon kívül a melegítőkonyha és két kisméretű ebédlő helyiség található.
A különálló épületek ellenére évek óta egységes és összetartó gyermek és pedagógus közösség alakult ki, mely a sikeres és oktató és nevelő munka szempontjából elengedhetetlen.

Iskolánk nevelőtestülete

A 2008-2009-es tanévben az iskola 152 tanulójának oktatásában és nevelésében 14 pedagógus vesz részt. A színvonalas munka záloga a jó szakos ellátottság, mely iskolánkra mindig is jellemző volt.
Tantestületünk összetétele szerencsés, hiszen a több éves, évtizedes szakmai tapasztalat mellé párosul a fiatalos lendület is.